Scrummen
Tijdens de tweede bijeenkomst hebben we kennisgemaakt met 'scrummen'. Ik had er nog nooit van gehoord.
Na een korte uitleg werden we meteen aan het werk gezet met ons net samengestelde ontwerpbureau.
Ontwerpbureau : Under construction
Dagmar Fonken
Henk Boekema
Anouschka van der Doelen
Nienke ten Broek
Een eerste opdracht waarbij we meteen in het diepe werden gegooid en aan de slag moesten met het scrummen. Samenwerken.. Dat was het sleutelwoord.
Meteen kwam naar voren dat we op een andere manier starten aan een opdracht, maar uiteindelijk wel gericht en samen kunnen werken tijdens het gesprek. Er is een goede balans binnen ons ontwerpbureau!
" Hoe kun je optimaal gebruik maken van de expertises van leerkrachten?"
Deze vraag heb ik vandaag gebruikt tijdens de creatieve sessie.
Met mijn ontwerpbureau zijn we tot deze antwoorden gekomen :
Vervolgens heeft een ander ontwerpbureau mijn vraag bekeken en hier verder over gebrainstormd.
Vandaag hebben we in het ontwerpbureau elkaars curriculum analyses bekeken en voorzien van feedback.
Van te voren had ik al een aantal ideeën. Om er maar even een paar te noemen: coöperatieve werkvormen, werken in ateliers, expertise van leerkrachten inzetten.
Ik wist al snel dat ik me wilde gaan richten op het werken in ateliers en het inzetten van de expertises van de leerkrachten. Maar hoe ga ik dit koppelen aan mijn curriculum? Dit vond ik erg lastig!
Mijn ontwerpteam heeft mij op weg geholpen.Toen Anouschka vertelde over haar analyse, vielen bij mij de puzzelstukjes in elkaar.
De leerlijnen voor de creatieve vakken komen bij ons amper tot uiting. Tekenlessen worden 's ochtends snel verzonnen en ook bij de handvaardigheidslessen zit geen echte opbouw.
Elke leerkracht heeft zo z'n expertises en voorkeuren qua lessen. De een geeft graag muziek terwijl de ander juist liever drama of handvaardigheidslessen geeft. Waarom zouden we dit niet schoolbreed gaan uitbreiden? Waarom maken we niet gebruik van elkaars kwaliteiten? Waarom geef je geen muziekles aan alle klassen in plaats van je te beperken tot je eigen klas?
Er moeten ateliers komen! Een atelier waar alle materialen van 1 vak te vinden zijn, waar een leerkracht de leiding over heeft en waar kwaliteiten ingezet kunnen worden. Dit idee moet verder uitgewerkt worden :)
Maar eerst moet ik er achter komen welke expertises er binnen de school zijn en of ik een draagvlak kan creëren voor mijn idee. Hoe wil ik de ateliers gaan vormgeven en wat is daar voor nodig?
Er is nog genoeg werk aan de winkel, maar ik zit vol inspiratie!
Voor LA1 moesten we een visiestuk schrijven. Mijn visiestuk gaat over de factoren waar de leerkracht invloed op heeft om motivatie te bevorderen bij leerlingen.
Visiestuk
Wie ben ik?
Mijn naam is Nienke ten Broek en ik woon in Breda. Ik ben 26 jaar oud en werk fulltime in het basisonderwijs. Na mijn afstuderen aan de PABO ben ik blijven werken op basisschool De Reuzelaar in Hoeven. Het eerste jaar werkte ik in groep 3,5 & 7 en sinds vorig jaar ben ik werkzaam in groep 5.
Voor de PABO heb ik een opleiding op het CIOS gevolgd. Hier heb ik mijn diploma behaald waarnaar ik naar de PABO ben gegaan.
Ik heb altijd verder willen studeren maar vond het eerst tijd om wat werkervaring op te doen.
Ik ben pas 3 jaar werkzaam in het onderwijs en heb me de afgelopen jaren dus vooral gericht op het lesgeven en het vinden van mijn plek binnen de school.
Maar nu is het tijd om mijn kennis te verbreden en me te verdiepen in de school. Voor LA2 moeten we ons gaan verdiepen in het curriculum van de school en moeten we op zoek naar verbeterpunten. Een enorme uitdaging! Ik heb namelijk nog niet eerder stilgestaan bij het curriculum en moet nu dus meteen op zoek naar verbeterpunten.
Via een presentatie van een tweedejaars mli-er kregen we te horen dat we in het begin vooral "zwemmen" in alle informatie die we krijgen.
Ik ben erg benieuwd hoe ik dit ga ervaren! :)
Opdracht complexiteit 4 januari 2016
Ontwerp opdracht
Ik heb een lessenreeks "woordenschat" ontworpen. De Cito resultaten zijn al een aantal jaar erg slecht en hier wilde basisschool De Reuzelaar iets aan doen. Door een nulmeting af te nemen, lessenserie en eindmeting is gekeken of het woordenschatonderwijs verbeterd kon worden. Er zijn woorden gebruikt uit de methode "Veilig leren lezen". Door gebruik te maken van een testgroep en een controlegroep konden resultaten worden vergeleken.
Mijn rol
Ik heb de lessenserie ontworpen. Hierbij heb ik ook een nulmeting en een eindmeting gemaakt. De nulmeting is gebruikt om de voorkennis te testen. Welke woorden van de methode kenden ze al?
Vervolgens zijn de lessen gegeven. Alle lessen waren gebaseerd op coöperatief werken.
Na het geven van de lessen heb ik de gegevens geanalyseerd en bekeken of de testgroep beter scoorde dan de controlegroep. Dit was het geval!
Backward Design
Wat
Je start met het einddoel. Het einddoel is voor iedereen hetzelfde, echter de weg ernaar toe verschilt per leerling. Elke leerling heeft een eigen manier om het einddoel te behalen.
Hoe
De leerlingen bedenken welke strategie ze nodig hebben om tot het gewenste einddoel te komen.
Methode
Backward Design gaat uit van 3 verschillende fasen:
Fase 1
Bepaal wat je wilt bereiken (gewenste resultaten).
Welke duurzame kennis moet de leerling straks beheersen?
Fase 2
Je moet bepalen hoe je je proces in beeld brengt en dus kan laten zien hoe je het doel hebt behaald (bewijslast).
Een eindtoets moet altijd voldoen aan:
- Het toepassen van kennis
- Inzicht en begrip
- Toepassen van vaardigheden
Fase 3
Je moet het lesmateriaal definiëren en een ontwerp maken van de leeractiviteiten.
In dit filmpje wordt nog een keer uitgelegd wat Backward Design inhoudt.