woensdag 24 februari 2016

Innovatieve school!

Afgelopen maandag samen met medestudent Ester van Beek op bezoek geweest bij Basisschool Marco Polo. Het onderwijs wat gegeven wordt is gebaseerd op de Reggio Emilia pedagogiek van Loris Malaguzzi. Zij gaat er vanuit dat kinderen geboren onderzoekers zijn. Ze zijn nieuwgierig en leergierig.


Naast de basisvakken taal, rekenen en lezen, vormt het onderwijs op Marco Polo door thematisch onderwijs. Ze werken met een jaarthema, wat het hele jaar centraal staat. Vanuit dat thema wordt en vier keer tien weken gewerkt aan een sub thema. Er is geen cyclus dat thema’s na een aantal jaar weer terug komen. De school probeert elk jaar weer iets nieuws te bedenken, wat tot nu toe goed gaat.


Tot vorig schooljaar werkte ze per thema als volgt: Aan de hand van het thema, ging elke leerling een leervraag ontwikkelen. De leerlingen kregen dan bepaalde dagdelen les in het atelier ( vooral kunstbeschouwing) waar ze zich gingen oriƫnteren op hun leervraag en met hun eigen vraag aan de slag gingen. Ze maakte daar dan een product.


Vanaf nu krijgen ze bij de start van het nieuwe thema, per klas een onderzoeksvraag ( centrale vraag) vanuit de leerkracht. Vanuit die onderzoeksvraag, werken ze individueel ( of in groepjes, bij dezelfde interesses) aan de uitwerking daarvan.
Groep 4 had bijv. momenteel als onderzoeksvraag: Hoe kan er een kindvriendelijke weg van de school naar de stad gemaakt worden?
We hebben bij de les gezeten waarin ze aan de hand van het woordveld, dat eerder gemaakt is, verder na gingen denken en groepjes gingen maken. Een aantal kinderen wilden een kabelbaan gaan maken, een groepje wilde een paardenweg maken, een groepje wilde een monorail of metro ontwikkelen. Iedereen moest gaan mindmappen, wat heb je dan allemaal nodig?


Erg leuk om te zien hoe actief de kinderen betrokken zijn bij de les. Zelf had ik gedacht dat het bij groep 4 nogal lastig zou zijn, maar het viel me alles mee. Wel gaf de leerkracht aan dat je in groep 4 veel zelf moet voorbereiden. Als de kinderen bijv. filmpjes willen kijken over een onderwerp, zal de leerkracht die moeten opzoeken want dat is voor groep 4 nog erg lastig. Ook het lezen van teksten op internet is vrij lastig voor groep 4.


De ateliers zijn voornamelijk techniek, koken en ze hebben tuintjes die ze met de klas verzorgen. Ze passen de activiteiten in de ateliers altijd aan het thema aan. Het thema is momenteel stadsgeheimen. In het atelier gingen ze afval verzamelen, waarna ze daar iets van mochten maken ( de volgende les).
Elke groep heeft 2 uur per week atelier. De ene helft van de klas is dan in de klas met de onderzoeksvraag bezig, de andere helft in het atelier en na een uur wordt er gewisseld.

Ik werd erg enthousiast van het onderzoekend leren. Het wordt echt schoolbreed ingezet van groep 1 t/m 8. Natuurlijk heeft iedere leeftijd een andere aanpak nodig, maar er is veel mogelijk. Het leeft ook heel erg bij de kinderen. Van te voren weten ze niet het nieuwe thema en ook niet de onderzoeksvraag. Dat is echt een gezamenlijke opening in de school waarbij iedereen dus vol spanning wacht op het nieuwe thema en in de klas verdergaat met het introduceren van de onderzoeksvraag. Het onderzoekend leren vraag ook zelfstandigheid en verantwoordelijkheid van de kinderen. Dit spreekt me erg aan. Bij ons op school zijn dit ook belangrijke onderdelen, die we proberen te stimuleren.
In mijn herontwerp ga ik het onderzoekend leren zeker meenemen, dit onderdeel komt centraal te staan. Daarnaast kunnen het bevorderen van zelfstandigheid en verantwoordelijkheid hier een mooie rol in spelen.

maandag 15 februari 2016

Eerste opzet curriculum analyse LA2

Curriculum analyse

In grote lijnen heb ik mijn curriculum analyse deel A & B af. Het is voorzien van feedback door Henk Boekema. 
De links zijn hieronder te vinden : 

Curriculum anayse 

Peerfeedback Henk


Ik ben erg benieuwd naar de feedback!

woensdag 10 februari 2016

Innovatieve school bezoeken

Basisschool Marco Polo in Bergen op Zoom

Op maandag 22 februari gaan Ester van Beek en ik basisschool Marco Polo in Bergen op Zoom bezoeken.
Deze basisschool werkt volgens het Reggio Emilia concept. Wat houdt dat in?

  • Uitgangpunt is dat kinderen vele talenten hebben en dat ze veel kunnen leren  van leeftijdsgenoten en van volwassenen in een inspirerende en uitdagende omgeving.
  • Taal, lezen, rekenen en wereldoriĆ«ntatie worden aangeboden middels gerenommeerde methodes die voldoen aan de voor het basisonderwijs gestelde kerndoelen. Deze methodes worden op een gestructureerde en gedifferentieerde manier aangeboden.
  • Daarnaast werken wij met thema´s, waarbinnen de kinderen aan hun eigen onderzoeksvragen werken. Leerkrachten passen divergente lesmethodes toe met als doel zo goed mogelijk aan te sluiten bij de belevingswereld en leerbehoefte van de kinderen. Hierdoor worden de zogenaamde 21-st century skills als samenwerken, kritisch denkvermogen en probleemoplossing ontwikkeld.
  • In de ateliers volgen de leerlingen beeldende vorming, muziek, theater/drama, kookles, techniek en tuinieren.
  • Vanaf de kleutergroepen t/m groep 8 krijgen de leerlingen Engelse les, waardoor het talig vermogen gestimuleerd wordt.
  • Om de sociaal-emotionele ontwikkeling positief te stimuleren maken we gebruik van de Rots& water methode.
Bron : http://www.bsmarcopolo.nl/

 Aangezien de basisschool waar ik werk gaat fuseren met een andere basisschool en ook wil gaan werken met ateliers, ben ik erg benieuwd wat deze dag me gaat brengen. Ik ga er vanuit dat het een leerzame en inspirerende dag gaat worden!